Management de Proiect

Management de Proiect

Prima dintre conditiile fundamentale ale unui proiect de succes ca el sa aiba la baza o justificare bine fundamentata, o ratiune de a exista. Solutiile IT sunt in esenta unelte in atingerea unui scop si nu scopuri in sine de aceea este foarte important ca ele sa existe in stransa legatura cu ratiunea pentru care au fost create.

Inainte de executia oricarui proiect este necesar sa se analizaze atent cateva aspecte:

  • Situatia in care se afla compania incluzand probleme functionale pe care aceasta le manifesta si probleme legate de fluxul de informatie deficitar
  • Obiectivele care se doresc a fi atinse
  • Strategia care trebuie urmata in acest sens.

Fireste, trebuie sa se tina cont pe parcursul acestei analize de solutiile alternative, de aspecte legate de o eventuala corelare a viitorului proiect cu produse software deja folosite in cadrul companiei, posibilitati traduse in limitari de natura tehnica sau financiara, oportunitatea integrarii proiectului in strategia companiei. Deloc de neglijat sunt si riscurile si strategiile de actiune post-implementare de reducere a impactului.
Management-ul de proiect presupune in primul rand sincronizarea proiectului IT cu fiecare aspect functional al organizatiei pentru a evita redundanta, complicarea inutila sau scenarii nerealiste de utilizare. Aceasta presupune gandire analitica, orientare spre rezolvarea problemelor, control, planificare si trebuie pus in practica in stransa legatura cu managementul financiar, al riscurilor si al calitatii. Toate acestea nu sunt posibile de dobandit fara o practica indelungata si presupun perfectionarea continua.
Management-ul de proiect este ingredientul care diferentiaza un software oarecare de o solutie IT.

Management de proiect